Προετοιμασία για την επίσκεψη στον γιατρό

Η καλή επικοινωνία του ασθενή με τον γιατρό του είναι σημαντική, γιατί συμβάλει στο γρήγορο και ακριβή εντοπισμό του προβλήματος, αλλά και στον προσδιορισμό των προσδοκιών του ασθενή από τη θεραπεία. Με αυτόν τον τρόπο παγιώνεται η εμπιστοσύνη μεταξύ τους και αυξάνεται η πιθανότητα για καλύτερη έκβαση της θεραπείας. Η καλή σχέση γιατρού- ασθενή δημιουργεί το ζωτικό χώρο, μέσα στον οποίο οι ασθενείς μπορούν να εκφράσουν τις ανησυχίες τους, να λάβουν στήριξη και συμβουλές και κυρίως να τις εφαρμόσουν προκειμένου να αποκτήσουν καλύτερη ποιότητα ζωής.

Δεδομένου ότι ο πόνος είναι πολύ υποκειμενικό συναίσθημα, όταν συμβουλευόμαστε έναν γιατρό για να αντιμετωπίσουμε τον πόνο, είναι πολύ σημαντικό, να εξηγήσουμε ακριβώς την κατάσταση που βιώνουμε, πόσο πονάμε, τι φάρμακα λαμβάνουμε, αν τα φάρμακα έχουν επίδραση στην ένταση του πόνου, τι δραστηριότητες ή συναισθήματα πιστεύουμε ότι βελτίωσαν ή επιδείνωσαν την ένταση του πόνου, ώστε να αυξήσουμε την πιθανότητα σωστής διάγνωσης, αλλά και αποτελεσματικής θεραπευτικής προσέγγισης.

Ωστόσο, στην προσπάθεια επικοινωνίας παρατηρούνται προβλήματα που μπορεί να οφείλονται σε διάφορους παράγοντες. Πολλοί άνθρωποι, συχνά φεύγουν από την ιατρική επίσκεψη νιώθοντας δυσαρεστημένοι και απογοητευμένοι ότι οι ανάγκες, τα συναισθήματά τους και οι αμφιβολίες τους δεν έχουν ληφθεί υπόψη και οι ερωτήσεις τους δεν έχουν απαντηθεί κατάλληλα.

Προετοιμασία για την επίσκεψη

Πολλές φορές οι συναντήσεις με τον γιατρό μπορεί να είναι περιορισμένες σε χρόνο, άλλες πάλι φορές, λόγω του άγχους και της σύγχυσης από τον πόνο, μπορεί να ξεχάσουμε να ρωτήσουμε σημαντικές ερωτήσεις και να φύγουμε με απορίες. Μπορεί επίσης να ξεχάσουμε να αναφέρουμε σημαντικές λεπτομέρειες, που μπορεί να είναι καθοριστικές για τη σωστή διάγνωση και τη θεραπεία.

Πριν την επίσκεψη

Πριν τη συνάντηση με τον γιατρό είναι σημαντικό να προετοιμαστείτε κατάλληλα για να μην φύγετε με απορίες. Χρήσιμο είναι να αφιερώσετε χρόνο για να σημειώσετε ερωτήσεις ή ανησυχίες που θέλετε να συζητήσετε με τον γιατρό σας. Εάν επισκέπτεστε ένα γιατρό ή ένα ειδικό πόνου για πρώτη φορά μην ξεχάστε να πάρετε μαζί σας στη συνάντηση:

  • Κατάλογο ιατρικών διαγνώσεων και εξετάσεων που έχετε κάνει πρόσφατα.
  • Κατάλογο όλων των φαρμάκων που λαμβάνετε, όχι μόνο εκείνων για τον πόνο, καθώς και συμπληρωμάτων διατροφής, ή εναλλακτικών φυτικών θεραπειών που λαμβάνετε τακτικά ή περιοδικά.
  • Κατάλογο θεραπειών που έχετε δοκιμάσει και το λόγο που τις σταματήσατε, για παράδειγμα λόγω παρενεργειών ή επειδή ήταν δύσκολο να τις ακολουθήσετε γιατί δεν ταίριαζαν στον τρόπο ζωής σας.

Κατά την επίσκεψη

Μην διστάσετε, να κάνετε ερωτήσεις στον γιατρό. Χρήσιμο είναι να έχετε μαζί τις σημειώσεις σας για να θυμάστε τι θέλετε να ρωτήσετε. Κατά τη συνάντηση χρήσιμο είναι να:

  • Κρατήσετε σημειώσεις, για όσα λέγονται, αν νομίζετε ότι μπορεί να τα ξεχάσετε.
  • Πάρετε μαζί σας κάποιον συνοδό για να σας υποστηρίξει κατά την επίσκεψη, αλλά και για να σας βοηθήσει να θυμηθείτε και να κατανοήσετε καλύτερα όλα όσα συζητήσατε με τον γιατρό.
  • Κάνετε όλες τις απαραίτητες ερωτήσεις για τη διάγνωση, τη θεραπεία και την πρόγνωση του χρόνιου πόνου. Μην φύγετε από την ιατρική επίσκεψη με αμφιβολίες.  Αν δεν σας αρέσει κάτι στο πλάνο θεραπείας, θα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας και να αναζητήσετε μαζί εναλλακτικές λύσεις.

Μετά την επίσκεψη

Μετά τη συνάντηση με τον γιατρό και αφού έχει συμφωνηθεί το πλάνο θεραπείας και συνολικής αντιμετώπισης θα πρέπει να:

  • Ακολουθήσετε το πλάνο θεραπείας που συμφωνήσατε και να μην διακόπτετε ή λαμβάνετε τη θεραπεία με άλλο τρόπο από αυτόν που συμφωνήθηκε.
  • Ενημερώσετε τον γιατρό σας για τυχόν παρενέργειες από τη θεραπεία.
  • Συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας, αν δεν θυμάστε ή έχετε αμφιβολία σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να λαμβάνετε τα φάρμακα.

Κάντε τις σωστές ερωτήσεις

Πριν τη συνάντηση με τον γιατρό ή με άλλους ειδικούς, για να μη φύγετε με απορίες, είναι σημαντικό να προετοιμαστείτε κατάλληλα. Πριν από τη συνάντηση, αξίζει να αφιερώσετε χρόνο, για να σημειώσετε ερωτήσεις ή ανησυχίες που θέλετε να συζητήσετε με τον γιατρό σας. Στο εγχειρίδιο “Μιλάω για τον πόνο μου – Ιδέες για να επικοινωνήσετε καλύτερα με τον γιατρό σας.” θα βρείτε είναι μερικές ιδέες για ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε. Μην ξεχάσετε να συμπληρώστε τον κατάλογο με δικές σας ερωτήσεις και απορίες. Φροντίστε να έχετε καταγράψει όλες τις απορίες που έχουν προκύψει από το προηγούμενο ραντεβού, από συζητήσεις ή αναζητήσεις στο διαδίκτυο. Ο γιατρός σας είναι ο κατάλληλος για να απαντήσει σωστά τις ερωτήσεις και να λύσει τις απορίες σας.

Γράψτε ένα ημερολόγιο

Η διαχείριση του πόνου βασίζεται στην τακτική εκτίμηση και αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας διαφόρων θεραπειών και τεχνικών αντιμετώπισης, καθώς και στη συστηματική καταγραφή καθημερινών συνηθειών που βελτιώνουν ή επιδεινώνουν τον πόνο. Για τους παραπάνω λόγους είναι πολύ βοηθητικό να διατηρήσετε ένα ημερολόγιο αξιολόγησης και διαχείρισης του πόνου.

Ο γιατρός σας θα θέλει να μάθει σε ποιο βαθμό ο πόνος περιορίζει τη ζωή σας και τι είναι αυτό που επηρεάζει τη διάρκεια και την ένταση του. Πριν από το ραντεβού σας, σημειώστε πώς ο πόνος σας επηρεάζει τη διάθεσή σας και την ικανότητά σας να περπατάτε, να κοιμάστε και να απολαμβάνετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες και πως ο πόνος επηρεάζεται από τις συνήθειες και τα συναισθήματα σας.

Συμπληρώστε το “Ημερολόγιο Καλύτερης Ζωής – Ζήσε τη Ζωή χωρίς τον Χρόνιο Πόνο” link το οποίο ευελπιστούμε να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα και να ενημερώσετε αποτελεσματικότερα τους επαγγελματίες υγείας, για όσα επηρεάζουν καθημερινά την ένταση και την αίσθηση του πόνου σας.

Περιγράψτε σωστά τον πόνο σας

Η αίσθηση και η ένταση του πόνου διαφέρει από άτομο σε άτομο και είναι δύσκολο να έχουμε ένα αντικειμενικό τρόπο μέτρησής του. Η επιστημονική κοινότητα έχει αναπτύξει μια σειρά από κλίμακες που εξειδικεύονται σε διάφορα ήδη πόνου και καταστάσεις. Οι κλίμακες πόνου μπορούν να βοηθήσουν τους ειδικούς να μετρήσουν ή να αναλύσουν την ένταση του πόνου σας και να επιλέξουν τη θεραπεία που μπορεί να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά στη δική σας ατομική περίπτωση. Ζητήστε από τον γιατρό σας να σας ενημερώσει για αυτές τις κλίμακες που μπορούν να σας βοηθήσουν να περιγράψετε καλύτερα τον πόνο σας με τρόπο που θα είναι κατανοητός από τον γιατρό σας.

Μπορεί να σας φανεί χρήσιμο να συμπληρώσετε μόνοι σας μια κλίμακα πόνου, πριν επισκεφθείτε το γιατρό σας, ώστε να μπορέσετε να εξηγήσετε με σαφήνεια την ένταση του πόνου σας και τις επιπτώσεις που έχει σε εσάς.

Mπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ευρύτερα χρησιμοποιούμενη αριθμητική κλίμακα, όπου ο ασθενής καλείται να βαθμολογήσει την ένταση του πόνου του σε μία κλίμακα με σημεία από 0 έως 10 (0=καθόλου πόνος, 10=ο πιο έντονος πόνος που μπορείς να φανταστείς). Κατεβάστε το.

Μπορείτε επίσης να επιλέξετε μια φωτογραφική κλίμακα, στην οποία παρουσιάζονται εικονίδια με πρόσωπα με τις εντάσεις του πόνου. Το πρώτο μπλε εικονίδιο υποδηλώνει καθόλου πόνου και το τελευταίο κόκκινο εικονίδιο υποδηλώνει τον πιο έντονο πόνο που έχετε αισθανθεί. Κατεβάστε το.

Σε αυτές τις κλίμακες μπορείτε να καταγράψετε τα επίπεδα του πόνου, μετά φαρμακευτική αγωγή, μετά από συμπληρωματικές ή εναλλακτικές θεραπείες και μετά από δραστηριότητες που αυξάνουν ή μειώνουν τον πόνο, αλλά και για να μετρήσετε πόσο ήπιος ή βασανιστικός είναι ο πόνος τώρα, σε σύγκριση με την τελευταία φορά που επισκεφτήκατε τον γιατρό.

Σίμου, E. Αποφασίζουμε Μαζί. Η Συμμετοχή των Ασθενών στη Λήψη Αποφάσεων για την Υγεία. Ινστιτούτο Επικοινωνίας και Αλφαβητισμού στην Υγεία. ISBN: 978-618-83146-0 2. Αθήνα. 2017.
Σίμου, E. Επικοινωνία Γιατρού-Ασθενούς. Ένας Πρακτικός Οδηγός Δεξιοτήτων Επικοινωνίας. Ινστιτούτο Επικοινωνίας και Αλφαβητισμού στην Υγεία. ISBN: 978-618-83146-1-0. Αθήνα. 2017.

Σχετικά άρθρα