Μιλάω για τον πόνο μου στον γιατρό

Η ασθένεια δεν αφορά μόνο στη δυσλειτουργία κάποιων συστημάτων του ανθρώπινου οργανισμού, αλλά αφορά επίσης συναισθήματα και σκέψεις για την ασθένεια, την απόγνωση, την αδυναμία και την αβεβαιότητα που έχει ο άνθρωπος τη στιγμή του πόνου. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος καλής συνεργασίας μεταξύ γιατρού και ασθενή είναι η επικοινωνία και η συζήτηση με εν-συναίσθηση.

Ωστόσο, πολλοί μπορεί να είναι οι λόγοι για τους οποίους οι ασθενείς αποφεύγουν να μιλήσουν διεξοδικά και με ειλικρίνεια με τον γιατρό τους. Μερικοί από αυτούς τους λόγους μπορεί να είναι η εδραιωμένη πεποίθησή του ασθενή ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει, η διάθεσή του να μην επιβαρύνει χρονικά έναν πολυάσχολο γιατρό, η ανησυχία του ότι οι φόβοι του, αναφορικά με την ασθένειά του θα επιβεβαιωθούν, αλλά και η απόμακρη συμπεριφορά του γιατρού.

Σχεδόν όλοι θέλουν ο γιατρός τους να ακούει, να εξηγεί, να απαντάει στις ερωτήσεις τους και να λαμβάνει υπόψη τη γνώμη τους. Η επικοινωνία όμως είναι μία αμφίδρομη διαδικασία. Πολλές φορές, για να μας εμπιστευτεί κάποιος και να μας μιλήσει πρέπει πρώτα να τον προσεγγίσουμε εμείς με το σωστό τρόπο και κυρίως με ειλικρίνεια. Όσο σημαντικό είναι ο γιατρός να είναι ειλικρινής μαζί μας, άλλο τόσο σημαντικό είναι να είμαστε και εμείς ειλικρινείς μαζί του για να μπορέσει να μας βοηθήσει αποτελεσματικά.

  • Μην φοβάστε να μιλήσετε για τον εαυτό σας και τα συναισθήματα σας, κανείς δεν ξέρει τι θέλετε αν δεν του το πείτε. Εάν πιστεύετε ότι μια συγκεκριμένη θεραπεία μπορεί να είναι χρήσιμη, συζητήστε το με το γιατρό σας. Η απάντηση μπορεί να μην είναι θετική, αλλά τουλάχιστον δεν θα φύγετε από τη συνάντηση μετανιώνοντας που δεν μιλήσατε.
  • Ο γιατρός μερικές φορές χρησιμοποιεί ιατρική ορολογία που μπορεί να μην καταλαβαίνετε. Αν δεν καταλαβαίνετε τις οδηγίες συζητήστε το με το γιατρό σας, μέχρι να είστε βέβαιοι ότι το καταλαβαίνετε πλήρως και να αισθανθείτε ότι έχετε όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε αποτελεσματικά τον πόνο σας.
  • Ο γιατρός μας είναι εκεί για να μας βοηθήσει στο να ανακτήσουμε την χαμένη μας υγεία και όχι για να μας κρίνει. Καθημερινές συνήθειες που ακολουθούμε μπορεί να έχουν σχέση με τον τρόπο που λαμβάνουμε τα φάρμακα ή με τον τρόπο που διαχειριζόμαστε την ασθένεια και θα πρέπει να ενημερώσουμε τον γιατρό μας γι’ αυτά.
  • Ο γιατρός θα πρέπει να γνωρίζει οποιαδήποτε άλλη θεραπεία χρησιμοποιείτε συμπληρωματικά. Άλλα σκευάσματα ή εναλλακτικές θεραπείες μπορεί να έχουν κάποια αλληλεπίδραση με τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνετε και να οδηγήσουν σε επικίνδυνες παρενέργειες.
  • Εάν σας έχει συνταγογραφηθεί ένα φάρμακο, ο γιατρός σας θα πρέπει να σας εξηγήσει, πώς λειτουργεί, καθώς και τις πιθανές του παρενέργειες. Συζητήστε μαζί του τις εναλλακτικές διαθέσιμες θεραπείες, τα οφέλη και τους κινδύνους που περικλείουν.
  • Θα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό, αν παραλείπετε δόσεις του φαρμάκου και κυρίως για το λόγο που το κάνετε αυτό, μπορεί για παράδειγμα να φοβάστε τις παρενέργειες.

Κάντε τις σωστές ερωτήσεις

Πριν τη συνάντηση με τον γιατρό, για να μη φύγετε με απορίες, είναι σημαντικό να προετοιμαστείτε κατάλληλα. Πριν από τη συνάντηση, αξίζει να αφιερώσετε χρόνο, για να σημειώσετε ερωτήσεις ή ανησυχίες που θέλετε να συζητήσετε με τον γιατρό σας. Στο εγχειρίδιο “Μιλάω για τον πόνο μου – Ιδέες για να επικοινωνήσετε καλύτερα με τον γιατρό σας.” θα βρείτε μερικές ιδέες για ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε. Μην ξεχάσετε να συμπληρώστε τον κατάλογο με δικές σας ερωτήσεις και απορίες. Φροντίστε να έχετε καταγράψει όλες τις απορίες που έχουν προκύψει από το προηγούμενο ραντεβού, από συζητήσεις ή αναζητήσεις στο διαδίκτυο. Ο γιατρός σας είναι ο κατάλληλος για να σας απαντήσει σωστά τις ερωτήσεις και να λύσει τις απορίες σας.

Γράψτε ένα ημερολόγιο

Η διαχείριση του πόνου βασίζεται στην τακτική εκτίμηση και αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας διαφόρων θεραπειών και τεχνικών αντιμετώπισης, καθώς και στη συστηματική καταγραφή καθημερινών συνηθειών που βελτιώνουν ή επιδεινώνουν τον πόνο. Για τους παραπάνω λόγους είναι πολύ βοηθητικό να διατηρήσετε ένα ημερολόγιο αξιολόγησης και διαχείρισης του πόνου.

Ο γιατρός σας θα θέλει να μάθει σε ποιο βαθμό ο πόνος περιορίζει τη ζωή σας και τι είναι αυτό που επηρεάζει τη διάρκεια και την ένταση του. Πριν από το ραντεβού σας, σημειώστε πώς ο πόνος σας επηρεάζει τη διάθεσή σας και την ικανότητά σας να περπατάτε, να κοιμάστε και να απολαμβάνετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες και πως ο πόνος επηρεάζεται από τις συνήθειες και τα συναισθήματα σας.

Συμπληρώστε το “Ημερολόγιο Καλύτερης Ζωής – Ζήσε τη Ζωή χωρίς τον Χρόνιο Πόνο” το οποίο ευελπιστούμε να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα και να ενημερώσετε, αποτελεσματικότερα τους επαγγελματίες υγείας, για όσα επηρεάζουν καθημερινά την ένταση και την αίσθηση του πόνου σας.

Περιγράψτε σωστά τον πόνο σας

Η αίσθηση και η ένταση του πόνου διαφέρει από άτομο σε άτομο και είναι δύσκολο να έχουμε ένα αντικειμενικό τρόπο μέτρησής του. Η επιστημονική κοινότητα έχει αναπτύξει μια σειρά από κλίμακες που εξειδικεύονται σε διάφορα ήδη πόνου και καταστάσεις. Οι κλίμακες πόνου μπορούν να βοηθήσουν τους ειδικούς να μετρήσουν ή να αναλύσουν την ένταση του πόνου σας και να επιλέξουν τη θεραπεία που μπορεί να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά στη δική σας ατομική περίπτωση. Ζητήστε από τον γιατρό σας να σας ενημερώσει για αυτές τις κλίμακες που μπορούν να σας βοηθήσουν να περιγράψετε καλύτερα τον πόνο σας με τρόπο που θα είναι κατανοητός από τον γιατρό σας.

Μπορεί να σας φανεί χρήσιμο να συμπληρώσετε μόνοι σας μια κλίμακα πόνου, πριν επισκεφθείτε τον γιατρό σας, ώστε να μπορέσετε να εξηγήσετε με σαφήνεια τον πόνο σας και τις επιπτώσεις που έχει σε εσάς.

Mπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ευρύτερα χρησιμοποιούμενη αριθμητική κλίμακα, όπου ο ασθενής καλείται να βαθμολογήσει την πόνο του σε μία κλίμακα με σημεία από 0 έως 10 (0=καθόλου πόνος, 10=ο  πιο έντονος  πόνος που μπορείς να φανταστείς). Κατεβάστε το.

Μπορείτε επίσης να επιλέξετε μια φωτογραφική κλίμακα, στην οποία παρουσιάζονται εικονίδια με πρόσωπα με τις εντάσεις του πόνου. Το πρώτο μπλε εικονίδιο υποδηλώνει καθόλου πόνου και το τελευταίο κόκκινο εικονίδιο υποδηλώνει τον πιο έντονο πόνο που έχετε αισθανθεί. Κατεβάστε το.

Σε αυτές τις κλίμακες μπορείτε να καταγράψετε τα επίπεδα του πόνου, μετά φαρμακευτική αγωγή, μετά από συμπληρωματικές ή εναλλακτικές θεραπείες και μετά από δραστηριότητες που αυξάνουν ή μειώνουν  την ένταση του πόνου, αλλά και για να μετρήσετε πόσο ήπια ή έντονη είναι η ένταση του πόνου την παρούσα στιγμή, σε σύγκριση με την τελευταία φορά που επισκεφτήκατε τον γιατρό.

Σχετικά άρθρα