Αξιολόγηση του πόνου

Πώς να περιγράψετε τον πόνο σας
Ο χρόνιος πόνος είναι ασθένεια. Η αποτελεσματική διαχείριση του ξεκινά με τη συστηματική αξιολόγηση που επιτρέπει στον γιατρό να χαρακτηρίσει την ένταση του πόνου λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των ιατρικών, ψυχολογικών και κοινωνικών διαστάσεων της νόσου. Ο πόνος είναι πολύ υποκειμενικό συναίσθημα και μόνο εσείς μπορείτε να περιγράψετε επαρκώς πώς τον αισθάνεστε και τι επιπτώσεις έχει στη ζωή σας. Για να μπορέσουν οι ειδικοί να κατανοήσουν καλύτερα τον πόνο σας, πρέπει να γνωρίζουν τη διάρκεια, τη θέση του πόνου, την έντασή του, καθώς και παράγοντες που τον βελτιώνουν ή τον επιδεινώνουν γι’ αυτό θα πρέπει να τον περιγράψετε με τρόπο που είναι κατανοητός και όσο το δυνατό περισσότερο αντικειμενικός.

Οι κλίμακες εκτίμησης πόνου παρέχουν στους ειδικούς έναν δομημένο και διακριτό τρόπο συλλογής του ιστορικού του πόνου σας, εκτιμώντας παράλληλα τη φύση και τη σοβαρότητά του και την έντασή του, καθώς και κάθε αντίκτυπο που έχει στην καθημερινή ζωή για εσάς, την οικογένεια και τους φίλους σας. Επίσης κατά τη διάρκεια μιας θεραπευτικής αγωγής, οι κλίμακες πόνου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να επαληθεύσουν πώς αλλάζει η ένταση του πόνου σας και για να διαπιστωθεί,  αν η θεραπεία έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η επιστημονική κοινότητα έχει αναπτύξει μια σειρά από κλίμακες που εξειδικεύονται σε διάφορα είδη πόνου και καταστάσεις. Οι κλίμακες πόνου μπορούν να βοηθήσουν τους ειδικούς να μετρήσουν ή να αναλύσουν την ένταση του πόνου σας και να επιλέξουν τη θεραπεία που μπορεί να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά στη δική σας ατομική περίπτωση. Ζητήστε από τον γιατρό σας να σας ενημερώσει για αυτές τις κλίμακες που μπορούν να σας βοηθήσουν να περιγράψετε καλύτερα τον πόνο σας με τρόπο που θα είναι κατανοητός και πιο αντικειμενικός από τον γιατρό σας, τον φαρμακοποιό σας και άλλους ειδικούς. Μπορεί να σας φανεί χρήσιμο να συμπληρώσετε μόνοι σας μια κλίμακα πόνου, πριν επισκεφθείτε τον γιατρό σας, ώστε να μπορέσετε να εξηγήσετε με σαφήνεια τον πόνο σας και τις επιπτώσεις που έχει σε εσάς.

Mπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ευρύτερα χρησιμοποιούμενη αριθμητική κλίμακα, όπου ο ασθενής καλείται να βαθμολογήσει την ένταση του πόνου σε μία κλίμακα με σημεία από 0 έως 10 (0=καθόλου πόνος, 10=ο πιο έντονος  πόνος που έχετε αισθανθεί).

Μπορείτε επίσης να επιλέξετε μια φωτογραφική κλίμακα, στην οποία παρουσιάζονται εικονίδια με πρόσωπα με τις εντάσεις του πόνου. Το πρώτο μπλε εικονίδιο υποδηλώνει καθόλου πόνου και το τελευταίο κόκκινο εικονίδιο υποδηλώνει τον πιο έντονο πόνο που έχετε αισθανθεί.

Σε αυτές τις κλίμακες μπορείτε να καταγράψετε τα επίπεδα του πόνου, μετά τη φαρμακευτική αγωγή, μετά από συμπληρωματικές ή εναλλακτικές θεραπείες και μετά από δραστηριότητες που αυξάνουν ή μειώνουν τον πόνο, αλλά και για να μετρήσετε πόσο ήπιος ή πιο έντονος είναι ο πόνος τώρα, σε σύγκριση με την τελευταία φορά που επισκεφτήκατε τον γιατρό.

  1. Dworkin RH, Turk DC, Farrar JT, Haythornthwaite JA, Jensen MP, Katz NP, Kerns RD, Stucki G, Allen RR, Bellamy N, Carr DB, Chandler J, Cowan P, Dionne R, Galer BS,Hertz S, Jadad AR, Kramer LD, Manning DC, Martin S, McCormick CG, McDermott MP, McGrath P, Quessy S, Rappaport BA, Robbins W, Robinson JP, Rothman M, Royal MA, Simon L, Stauffer JW, Stein W, Tollett J, Wernicke J, Witter J; IMMPACT. Core outcome measures for chronic pain Clinical trials: IMMPACT recommendations. Pain 2005; 113:9–19.
  2. Hjermstad MJ, Fayers PM, Haugen DF, Caraceni A, Hanks GW, Loge JH, Fainsinger R, Aass N, Kaasa S; European Palliative Care Research Collaborative (EPCRC). Studies comparing Numerical Rating Scales, Verbal Rating Scales, and Visual Analogue Scales for assessment of pain intensity in adults: a systematic literature review. J Pain Symptom Manage. 2011 Jun;41(6):1073-93.
  3. Karcioglu O, Topacoglu H, Dikme O, Dikme O. A systematic review of the pain scales in adults: Which to use? .Am J Emerg Med. 2018 Apr;36(4):707-714.
  4. The British Pain Society. Outcome Measures. 2019. Ηttps://www.britishpainsociety.org/static/uploads/resources/files/Outcome_Measures_January_2019.pdf
  5. The University of Texas MD Anderson Cancer Center. The Brief Pain Inventory. https://www.mdanderson.org/research/departments-labs-institutes/departments-divisions/symptom-research/symptom-assessment-tools/briefpain-inventory.html
  6. Williamson, A, Hoggart, B. Pain: a review of three commonly used pain rating scales. J Clin Nurs. 2005 Aug;14(7):798-804.