Ημερολόγιο Καλύτερης Ζωής​

Η αναγνώριση και η κατανόηση ότι ο πόνος δεν είναι απλά μια φυσική αίσθηση, αλλά επηρεάζεται από τη σωστή φαρμακευτική αγωγή, τις συμπληρωματικές θεραπείες, τον ύπνο, τη σωματική καταπόνηση, τη διατροφή, τη διάθεση, τα συναισθήματα, τις σκέψεις, το άγχος, την κατάθλιψη, τις συνθήκες εργασίας, σημαίνει ότι έχετε στη διάθεσή σας πολλούς  τρόπους, για να αλλάξετε τον τρόπο που νιώθετε τον πόνο και για να βελτιώσετε την υγεία και την ευεξία σας γενικότερα.

Η προετοιμασία για να ανταπεξέλθετε στην πρόληψη και την αποτελεσματική διαχείριση του πόνου μπορεί να ενισχυθεί από την καθιέρωση ενός καθημερινού προγράμματος προσωπικής φροντίδας. Καθημερινές συνήθειες φροντίδας του εαυτού μας, όπως το να τρώμε υγιεινά, να έχουμε καλό ύπνο, να διατηρούμε τη διαύγεια μας, να κάνουμε μικρές ασκήσεις χαλάρωσης, ώστε να συγκρατήσουμε το άγχος και την ένταση, μπορεί να μας βοηθήσουν να προλάβουμε εγκαίρως τον πόνο πριν επεκταθεί.

Συμπληρώστε το Ημερολόγιο Καλύτερης Ζωής

Ο καθένας από εμάς βιώνει τον πόνο διαφορετικά, γιατί ο εγκέφαλος ερμηνεύει τα μηνύματα του πόνου με διαφορετικό τρόπο. Εκπαιδεύστε το μυαλό σας να απομακρύνει τη σκέψη από τον πόνο. Παρατηρήστε τα συναισθήματα σας. Σημειώστε πότε αισθάνεστε αγχωμένοι, ανήσυχοι, θυμωμένοι ή στεναχωρημένοι και εάν αυτά τα συναισθήματα επιδεινώνουν τον πόνο σας. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα συναισθήματα αυτά να κάνουν τον πόνο να φαίνεται εντονότερος και να σας κάνουν να θέλετε να παραιτηθείτε από την προσπάθεια για να τον ελέγξετε και να τον περιορίσετε.

Η διαχείριση του πόνου είναι μια καθημερινή διαδικασία εκμάθησης νέου τρόπου ζωής και αντιμετώπισης των σκέψεων και των συναισθημάτων, βήμα προς βήμα. Κατά τη διάρκεια περιόδων έντονου πόνου, τα παυσίπονα φαίνεται να είναι η μόνη λύση. Ωστόσο, αν και αυτά μπορεί να είναι ωφέλιμα και απαραίτητα, είναι χρήσιμο να εντοπιστούν άλλες στρατηγικές πρόληψης, ελέγχου και αντιμετώπισης του πόνου που γενικά θεωρούνται βοηθητικές, για να αποσπάσουν την προσοχή σας από τον πόνο ή να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε και να εισέλθετε σε ένα θετικό πλαίσιο σκέψης με στόχο να μην αφήσετε τον πόνο να πάρει τον έλεγχο. Η διαδικασία αυτή μπορεί να μην εξελίσσεται πάντα ομαλά. Μπορεί στην αρχή να κάνετε πισωγυρίσματα, δεδομένου ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξουμε συνήθειες και τρόπο σκέψης, από την μια μέρα στην άλλη, όμως με επιμονή, υπομονή και αναζήτηση συμπληρωματικών τεχνικών αυτοδιαχείρισης του πόνου η ζωή μπορεί να αρχίσει να γίνεται και πάλι ευχάριστη, ανώδυνη και καλύτερη.

Ο σχεδιασμός ενός προσωπικού σχεδίου διαχείρισης πόνου θα σας βοηθήσει, αφενός να προσδιορίσετε καλύτερα, μέσω της καταγραφής των καθημερινών σας συνηθειών, την ένταση του πόνου και κυρίως τις αιτίες που τον επιδεινώνουν, αφετέρου να αποφύγετε όλους εκείνους τους παράγοντες και τις κακές συνήθειες και να εστιασθείτε στις θετικές πλευρές της ζωής που τον απαλύνουν και σας κάνουν να τον ξεχάσετε. Μόνο εσείς γνωρίζετε πραγματικά τον πόνο σας, και αν δεν τον γνωρίζετε καλά, το ημερολόγιο αυτό σχεδιάστηκε για να σας βοηθήσει να τον κατανοήσετε καλύτερα και να τον αντιμετωπίσετε αποτελεσματικότερα.

To ημερολόγιο σας προσφέρει μια ευκαιρία για αυτοπαρατήρηση, που στόχο έχει να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τις αιτίες που επιδεινώνουν τον πόνο και να σας παρακινήσει να διεκδικήσετε καλύτερη ποιότητα ζωής και ευεξία με λιγότερο πόνο.

Καταγράψτε στο ημερολόγιο ποιες δραστηριότητες σας βοηθούν και προσπαθήστε να τις ενσωματώσετε στην καθημερινή σας ζωή. Ξεκινήστε σήμερα να συμπληρώνετε το ημερολόγιο. Δεν χρειάζεται να συμπληρώνετε το ημερολόγιο κάθε μέρα αν αυτό σας δυσκολεύει. Το πόσο συχνά θα το χρησιμοποιήσετε εξαρτάται απόλυτα από εσάς. Μπορεί να σας αρέσει να κρατάτε ένα μικρό σημειωματάριο ή μαγνητόφωνο για να κρατάτε σημειώσεις και να συμπληρώσετε το ημερολόγιο όταν έχετε χρόνο ή αισθάνεστε ότι πραγματικά θέλετε να αφιερώσετε χρόνο στον εαυτό σας.

Θυμηθείτε:

  • Αρχίστε να παρατηρείτε τον πόνο σας: πόσο δυνατός είναι; πότε αρχίζει; πόσο διαρκεί; πότε επιδεινώθηκε; τι δραστηριότητες κάνατε όταν επιδεινώθηκε ο πόνος; ποια φάρμακα πήρατε; πόση ώρα μετά τα φάρμακα μειώθηκε ο πόνος; τι συναισθήματα έχετε όταν πονάτε; τι σκέψεις κάνετε όταν πονάτε; τι δραστηριότητες κάνατε για να αποσπάσετε την προσοχή σας;
  • Παρατηρήστε τα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια επανεμφάνισης του πόνου. Μην αγνοήσετε τα προειδοποιητικά σημάδια, αλλά χρησιμοποιείστε τα, για να παρέμβετε εγκαίρως και να περιορίσετε τον πόνο με φαρμακευτική αγωγή, τεχνικές αυτοδιαχείρισης και χαλάρωσης.
  • Καταγράψτε στο ημερολόγιο ποιες δραστηριότητες μειώνουν την ένταση του πόνου σας και προσπαθήστε να τις ενσωματώσετε στο πλαίσιο της καθημερινής σας ζωής. Η αποτελεσματική ανακούφιση από τον πόνο είναι πιο πιθανό να γίνει, αν κάνετε μικρά καθημερινά βήματα στην αλλαγή του τρόπου ζωής.
  • Δώστε στον εαυτό σας επιβράβευση για κάθε θετικό βήμα που κάνετε.

Πολλές φορές ο πόνος μας κάνει να νιώθουμε εγκατάλειψη και να θέλουμε να κλειστούμε στον εαυτό μας. Σε περιόδους έντονου πόνου μπορεί να παρασύρεστε στη δυστυχία και την ταλαιπωρία και να σας φαίνονται όλα δύσκολα και αξεπέραστα. Μερικές στιγμές μπορεί να νιώθετε υπερβολικά κουρασμένοι για να συνεχίσετε την προσπάθεια. Εκείνες τις στιγμές η ζωή μπορεί να φαίνεται βαρετή και μουντή. Επικεντρώστε την προσοχή σας και τη σκέψη σας στις καλές μέρες που δεν πονούσατε ή που ο πόνος ήταν λιγότερο έντονος. Επικεντρώστε την προσοχή σας και τη σκέψη σας σε θετικά συναισθήματα και δραστηριότητες που θα σας βοηθήσουν να ξεχάσετε τον πόνο.

Σιγουρευτείτε ότι συνεχίζετε το καθημερινό πρόγραμμα προσωπικής φροντίδας και ευεξίας, όσο καλύτερα μπορείτε, ειδικά σε περιόδους που ο πόνος γίνεται έντονος. Δείξτε υπομονή, επιμονή και συγκέντρωση. Οι αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες δεν πραγματοποιούνται ραγδαία από την μια ημέρα στην άλλη. Συχνά απαιτούν προσπάθεια, χρόνο και επιμονή. Μικρά και συστηματικά βήματα, κάθε μέρα, θα σας οδηγήσουν στον δρόμο της αλλαγής, θα σας οδηγήσουν σε μια καλύτερη ζωή με λιγότερο ή καθόλου πόνο. Υπάρχουν τόσα πολλά που μπορείτε να κάνετε για να διεκδικήσετε καλύτερη ζωή, απαλλαγμένη από τον πόνο.

Εάν δεν το έχετε κάνει ήδη, γιατί να μην κάνετε σήμερα το πρώτο βήμα ξεκινώντας τη συμπλήρωση του δικού σας ημερολογίου;

Εναλλακτικά εκτυπώστε το ημερολόγιο