Σκοπός της Εκστρατείας Επικοινωνίας "Pain free - Καλύτερη Ζωή"

Κάθε ασθενής που υποφέρει από χρόνιο πόνο μπορεί να τον βιώνει πολύ διαφορετικά από άλλους ασθενείς. Υπάρχουν πολλαπλές προϋποθέσεις, συνθήκες και πολλοί αλληλένδετοι παράγοντες που μπορούν να δημιουργήσουν, να αυξήσουν ή να μειώσουν τον κίνδυνο του χρόνιου πόνου και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ως μέρος της συνολικής στρατηγικής διαχείρισης του.

Ο χρόνιος πόνος έχει αναγνωρισθεί σε διεθνές επίπεδο ως ασθένεια, η οποία θα αποκτήσει μεγαλύτερες διαστάσεις για την κοινωνία και τα συστήματα υγείας, καθώς οι άνθρωποι θα ζουν περισσότερα χρόνια. Δεδομένου ότι πολλοί ασθενείς με χρόνιο πόνο έχουν συνηθίσει να έχουν παθητικό ρόλο στη φροντίδα τους, σκοπός της εκστρατείας επικοινωνίας “Pain free – Καλύτερη ζωή” είναι να αυξήσει την επίγνωση όλων των πτυχών που επηρεάζουν την ένταση και τη διάρκεια του πόνου και να παρακινήσει τους ασθενείς σε συνεργασία με τους επαγγελματίες υγείας να εστιάσουν, τόσο στην πρόληψη, όσο και στη φροντίδα και την αποτελεσματική διαχείριση του, αλλά και στη συνολική ενίσχυση της υγείας και ευεξίας τους.

Η εκστρατεία επικοινωνίας για τον χρόνιο πόνο “Pain free – Καλύτερη ζωή”  στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τους τρόπους και τα μέσα πρόληψης, φροντίδας και αποτελεσματικής διαχείριση του πόνου και την παρακίνηση όσων υποφέρουν από χρόνιο πόνο να διεκδικήσουν το δικαίωμα για καλύτερη ποιότητα ζωής. Επιπλέον στόχος της εκστρατείας είναι να παρακινήσει όσους εμπλέκονται στη θεραπεία και τη φροντίδα του χρόνιου πόνου να συνεργαστούν αποτελεσματικά, προασπίζοντας ανθρωποκεντρικά το δικαίωμα των ασθενών με χρόνιο πόνο για καλύτερη ποιότητα ζωής.

Η συγκεκριμένη εκστρατεία δεν αφορά σε εξειδικευμένα είδη πόνου, όπως για παράδειγμα ο πόνος που προκαλείται από τον καρκίνο και τα οποία απαιτούν ιδιαίτερη αντιμετώπιση, αλλά είναι μια προσπάθεια ευρύτερης ευαισθητοποίησης ώστε:

  • να καταλάβετε όλες τις πτυχές του χρόνιου πόνου, να αξιολογήσετε την ένταση και τη σοβαρότητα του πόνου σας και την επίδραση που έχει στην καθημερινότητά σας.
  • να ενημερωθείτε και να κατανοήσετε ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου, οι προστατευτικοί παράγοντες και οι τεχνικές για την πρόληψη, τη φροντίδα και τη διαχείριση του χρόνιου πόνου.
  • να αναλάβετε ενεργό ρόλο στην αυτοδιαχείριση του χρόνιου πόνου, υιοθετώντας τεχνικές και μικρές συνήθειες στον καθημερινό τρόπο ζωής σας που μπορούν να προλάβουν, μειώσουν ή να εξαλείψουν τον πόνο.
  • να συνεργαστείτε αποτελεσματικά με τον γιατρό, τον φαρμακοποιό σας και άλλους επαγγελματίες υγείας, ώστε να επιλέξετε τη φαρμακευτική αγωγή, όπως και τις συμπληρωματικές θεραπείες που ταιριάζουν καλύτερα στην ιδιοσυγκρασία σας και στον τρόπο ζωής σας.

Αύριο θα είναι μια καλύτερη μέρα – Ζήσε τη Ζωή χωρίς τον Χρόνιο Πόνο

Όλοι ξέρουμε τι είναι ο πόνος. Όλοι έχουμε υποφέρει από αυτόν. Ο χρόνιος πόνος διαρκεί περισσότερο από τον οξύ πόνο, συνεχίζει να υπάρχει για μεγάλα χρονικά διαστήματα, συνήθως περισσότερο από 3 μήνες ή διαρκεί περισσότερο από τον αναμενόμενο χρόνο ανάρρωσης και γενικά είναι ανθεκτικός στη φαρμακευτική θεραπεία.

Δυστυχία και πόνος παντού σε ακούμε να λες. Όμως η αλήθεια μπορεί να είναι, και συχνά είναι, κάπως διαφορετική.

Η ζωή για κάποιον που πάσχει από μια χρόνια ασθένεια μπορεί μερικές φορές να φαίνεται πάρα πολύ δύσκολη και σκληρή, όμως στην πραγματικότητα τα πράγματα δεν είναι έτσι, γιατί κάθε μέρα και κάθε στιγμή είναι διαφορετική. Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση του χρόνιου πόνου, καθώς με τη σωστή φαρμακευτική αντιμετώπιση, συμβουλευτική υποστήριξη και τη δική σας αποφασιστικότητα αυτοδιαχείρισης, μπορείτε να επιτύχετε πολλά.

Ευελπιστούμε να δείτε την εκστρατεία επικοινωνίας “Pain free-Καλύτερη ζωή” ως ένα σημείο εκκίνησης, καθώς το να κάνετε το πρώτο βήμα στον τρόπο που αντιμετωπίζετε τον χρόνιο πόνο, είναι συχνά το πιο δύσκολο μέρος του ταξιδιού.

Πριν πείτε κουράστηκα, πάρτε μια βαθιά χαλαρωτική ανάσα! Υπάρχουν τόσα πολλά που μπορείτε να κάνετε για να μην αφήσετε τον πόνο να σας καταβάλλει. Υπάρχουν τόσα πολλά που μπορείτε να κάνετε για να διεκδικήσετε καλύτερη ζωή, απαλλαγμένη από τον πόνο. Εάν δεν το έχετε κάνει ήδη, γιατί να μην κάνετε σήμερα το πρώτο βήμα;

Καλή Επιτυχία!

Έφη Σίμου
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Επικοινωνίας και ΜΜΕ στη Δημόσια Υγεία
Επιστημονική Υπεύθυνη Εκστρατείας Επικοινωνίας«Pain Free- Καλύτερη Ζωή»
Σχολή Δημόσιας Υγείας -Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής